Onze boetiek in Amsterdam is open op zondag 3 maart
Onze boetiek is open op zondag 3 maart
Onze boetiek in Amsterdam is open op zondag 3 maart
Onze boetiek is open op zondag 3 maart
Winkelmand

Meer over lavendel

Lavendel is een plant uit de lipbloemenfamilie, Lamiaceae. Het is een plant die niet hoger groeit dan een meter, en de welbekende prachtige paarse bloemetjes draagt. De Provence in Frankrijk, maar ook gebieden in Engeland, staan bekend om hun uitgestrekte paarse en heerlijk geurende velden. Lavendel groeit op droge, zanderige grond en heeft veel zon nodig.

Hoe wordt lavendelolie gemaakt?

De bloemen worden geoogst, gedroogd en de geur wordt als essentiële olie door stoomdestillatie verkregen. Deze olie uit de bloemen wordt gebruikt in allerlei producten van cosmetica, tot eten en aromatherapie. Van de vele soorten lavendel wordt de Lavandula angustifolia als de ‘echte’ lavendel gezien. Lavandin (Lavendula intermedia/hybrida) is de kruising van 2 soorten lavendel: een die frisser en minder bloemig is en een die meer naar kamfer ruikt dan echte lavendel. Lavandin is goedkoper en is ondermeer minder rijk aan coumarine (hooiig geur).

Weetjes over lavendel

  • Lavendel is een van de hoofdingrediënten in een klassieke Fougere ze zorgen voor het kruidig-bloemige hart van deze geurfamilie.
  • Het wordt ook veel in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld in de welbekende Provençaalse kruidenmix.
  • De hoofdbestanddelen van lavendel zijn linalool en linalylacetaat. Een kleine groep mensen kan allergisch reageren op linalool.
  • In de aromatherapie wordt aan lavendel ontspannende eigenschappen toe gewezen.
  • De echte lavendel wordt ook wel Engelse lavendel genoemd, Lavandin de Franse. Historische benamingen, beide soorten groeien overigens in beide landen.
  • Lavendel (Lavandula) dankt haar naam aan het Latijnse ‘lavare’ (=’wassen’), omdat de Romeinen al lavendel etherische olie aan het badwater toevoegden.